Кулінарія

Піца «маргарита: історія, склад, класичний рецепт

Піца «Маргарита» – це традиційне італійське блюдо, відоме у всьому світі. Її склад максимально простий, але смак нікого не залишає байдужим. До того ж, це блюдо має незвичайну історію походження. Спочатку воно було популярне тільки серед простих городян, але пізніше потрапило на королівський стіл.

Історія виникнення

Є кілька версій походження цієї страви. Найпопулярніша історія піци «Маргарита» каже, що рецепт з’явився в 1889 році, коли Умберто I і його дружина Маргарита Савойська відвідували Неаполь. Під час подорожі королівська пара захотіла спробувати традиційне блюдо, яке люблять жителі міста. Цією стравою була піца. Для її приготування запросили відомого кухаря – Рафаелло Еспозіто.

Історія походження піци «Маргарита» каже, що він створив особливий рецепт з помідорами, базиліком і білим сиром. Це інгредієнти, кольори яких нагадують італійський прапор і символізують надію, чеснота і віру.

Історія назви піци «Маргарита» теж досить цікава. Вважається, що страва дуже сподобалося королеві, тому вона особисто віддячила кухаря, а він назвав рецепт в її честь. Історія створення піци «Маргарита» говорить, що після цього її почали готувати в палаці і стародавнє блюдо стало вишуканим частуванням. З часом рецепт поширився по всій Італії.

Склад піца маргарита

Багатьох цікавить, що входить до складу піци «Маргарита». На перший погляд здається, що це досить складне блюдо. Насправді класичний склад піци «Маргарита» скромний. Знадобитися зовсім невеликий перелік інгредієнтів, але важливо використовувати саме ті продукти, що зазначені в оригінальному рецепті. Звичайно, можна замінити моцарелу іншим продуктом, але в результаті вийде вже не «Маргарита».

Досить просто слідувати рецептом, щоб результат Вас не розчарував. Склад начинки піци «Маргарита» такий:

  • томатний соус 100-130 г;
  • моцарелла – 150-180 г;
  • оливкова олія;
  • помідори – 1 шт. ;
  • базилік.

Склад класичної піци «Маргарита» не може обійтися без італійського тесту. Його реально приготувати самостійно, якщо слідувати рецептом.

Докладно про інгредієнтах

Список інгредієнтів піци «Маргарита» не може обійтися без тесту. Його краще приготувати самостійно, тому що заморожені заготовки на дадуть апетитною, хрусткої скоринки. Щоб приготувати ідеальну основу потрібно 250 мл чистої, питної води, 500 г борошна, живі або сухі дріжджі, оливкова олія і пів чайної ложки солі і цукру. З цієї кількості продуктів вийде 3 основи діаметром 30-32 див.

Томатний соус, що входить до інгредієнтів піци «Маргарита» теж варто зробити самому. Моцарелла теж повинна бути саме для піци. Маринований сир в даному випадку не підходить. Необхідний твердий вид моцарелли, який підходить для гарячих страв.

Класичний рецепт маргарити

Класичний італійський рецепт піци «Маргарита» починається з приготування основи. Для цього знадобиться широка ємність, в якій зручно замішувати тісто. Вливаємо в неї теплу воду, додаємо дріжджі і розмішуємо поки вони не розчиняться. Після додаємо сіль, цукор і вливаємо олію.

Борошно потрібно просіяти, щоб збагатити киснем і тісто було більш м’яким. Після цього важливо добре вимісити тісто. Класичний рецепт тіста для піци «Маргарита» вимагає, щоб воно було еластичним і не липло до рук. Якщо Ви довго вимішуєте, але тісто продовжує прилипати, варто додати більше борошна.

Потім тісто розділяють на 3 рівні частини, вагою приблизно по 270 г, кладуть у поліетиленовий пакет і прибираємо в тепле місце на півгодини. Після закінчення цього часу воно трохи підніметься і можна починати працювати. Якщо використовувати оригінальний італійський рецепт піци «Маргарита», то розгортати це руками, без використання качалки, оскільки так відразу формуються бортики піци. Товщина основи повинна бути до 3-4 мм, діаметр 32-35 див.

Коли тісто готове, потрібно перемістити його на пергамент, посипаний борошном. Після цього на поверхню коржа додають томатну пасту, приготовану самостійно. Класичний італійський рецепт соусу для піци «Маргарита» включає свіжі помідори, спеції і оливкове масло. Помідори очищають від шкірки, перемелюють блендером або вручну. Потім додають базилік, орегано, часник, сіль і перець за смаком і перемішують. Можна звичайну томатну пасту, додавши в неї спеції, але пам’ятайте, що вона концентрована, тому вистачить 2-3 столових ложок.

Отриману пасту і оливкове масло розподіляють по основі. Потім при температурі 250-270 потрібно випікати корж протягом 5-7 хвилин.

Після цього дістаємо підрум’янений корж, нарізаємо помідори і моцарелу і викладаємо на гарячу основу. На верх додаємо свіжі, помиті листи базиліка і знову ставить піцу в духовку. Потрібно стежити за станом сиру, він повинен розплавитися і розтектися по коржу. Страва буде повністю готове через 5-10 хвилин. Зверху можна додатково прикрасити свіжими листами базиліка і подавати в гарячому вигляді.